V pondělí 29. 4. 2024 bude kamenná prodejna otevřená od 11, 30 - 17, 30 hodin. Děkujeme za pochopení, Váš ACsport.cz

SPORTOVNÍ ZÁTĚŽOVÝ TEST - LAKTÁTOVÝ TEST

SPORTOVNÍ ZÁTĚŽOVÉ TESTY

Sportovní zátěžové testy slouží k posouzení aktuální tělesné kondice a výkonnosti. Dle jejich výsledků lze poté efektivně plánovat tréninkové zatížení. Na našem sportovním kempu provádíme zátěžové testy – zjištění laktátové křivky. 

 

Zde je několik důvodů proč:

Zátěžový test pomůže stanovit ideální intenzitu pohybu tak, abyste se při tréninku zbytečně netrápili, nepřetěžovali a zároveň postupně budovali svoji kondici. Po kontrolním testu budete vědět, zda můžete „přidat“ – tedy běhat rychleji a zároveň jaká intenzita je pro vás již škodlivá. Zátěžový test dokáže také určit „spalovací zóny“ u jedinců, jejichž cílem je zhubnout. Kondice se v průběhu roku mění. Zátěžový test pomůže určit na co se v dané části sezony v tréninku zaměřit. Vaše subjektivní pocity totiž často nemusí odpovídat objektivnímu stavu trénovanosti.

 

LAKTÁTOVÝ TEST

Smyslem tohoto vyšetření je stanovení aerobního (AP) a anaerobního prahu (ANP). Skládá se ze 4 až 8 intervalů, během kterých dochází ke zvyšování zátěže. Na konci každého z nich probíhá odběr kapilární krve z ušního lalůčku nebo z prstu. Následně se zaznamená hodnota krevního laktátu, tepové frekvence a aktuální zátěže. Výstupem testu je graf závislosti hladiny laktátu a tepové frekvence na zátěži, tzv. „laktátová křivka“. Z křivky lze vyčíst zmíněné prahy. Pozorováním jejího tvaru také aktuální stav trénovanosti jedince, jeho aerobní („vytrvalostní“) schopnosti, schopnost odbourávat laktát atd.

Test provádí společnost MEDESA, která je také výhradním distributorem ergometru Cyclus2 (www.cyclus2.com) pro ČR a SR, dále prodejcem laboratorních analyzátorů laktátů a glukózy společnosti EKF a v neposlední řadě běžkařského trenažeru ThoraxTrainer. Tedy vybavení nezbytného pro sportovní zátěžové testy.

 

Laktat